bgERP.com
Защо bgERP е свободен софтуер?
40293917-s-jpg-sodw
Много мениджъри ни питат: "Защо разпространявате bgERP свободно? Къде е уловката?" Повод за учудването им е фактът, че всеки може да свали системата и да използва пълната версия, колкото и както желае. Ние, разработчиците на bgERP, разбираме тези хора. За да разсеем съмненията им, написахме това.

Демо (ограничена) версия?

Много софтуерни продукти се разпространяват по този начин. На сайта им има линк Свали безплатно, от който се изтегля програма, която в началото работи добре и покрива всички изисквания на потребителя. По-късно се оказва, че ако той иска да я ползва по-дълго време или пък от повече потребители, то трябва да заплати определена, понякога прогресираща сума. bgERP не е подобен тип софтуер. В системата няма заложени никакви ограничения. Всичките ѝ функции, описани в документацията, са достъпни за неограничен брой потребители. Нещо повече, bgERP идва с изходния си код и потребителите, които имат необходимите познания, могат да го допълват.

Спрян, замиращ проект?

Някои фирми, когато изоставят свой софтуерен проект, публикуват кода му и го правят безплатен. По този начин те си измиват ръцете и оставят потребителите да се оправят с поддръжката. bgERP не попада и в тази група. От първия ден на проекта (2010 г.) той е под GPLv3 лиценз, а комитите в GitHub водят началото си от 2011 г. (една година преди това проектът беше в BitBucket).

Активната работа по bgERP продължава с пълна сила през 2016 г. Системата е така проектирана, че да може да се приспособява лесно към промените на софтуерната и хардуерната среда. В момента bgERP работи с последната, седма версия на езика PHP.

И все пак, защо bgERP е безплатен?

"Безплатен обяд няма!" са казвали старите англичани. И наистина са били прави, защото ако за някого обяда е безплатен, то някой друг трябва да плати за него.

Софтуерът е по-различен от материалите продукти. Той може без загуба да се копира и използва на много места. Ние, разработчиците на bgERP, имаме три причини, за да го разпространяваме безплатно:

1. Ние предлагаме и печелим добре от платени услуги за хостинг, внедряване, обучение и надграждане на bgERP. Това са важни неща за успешното използване на системата. В последните години имаме повече заявки за подобни услуги, отколкото можем реално да изпълним.

2. Потребителите, които ползват системата, често ни изпращат информация за грешки и предложения за подобряване. Тази обратна информация е ценна за нас, затова ние разглеждаме хората, които си инсталират и ползват bgERP като наши партньори.

3. За създаването на този софтуер ние използваме многобройни компоненти със свободни лицензи. Това нямаше да можем да го направим, ако нашият лиценз също не е свободен.

30913743-m-jpg-pwaa